PDF Drukuj Email

CO  TO  JEST  CUKRZYCA  (diabetes  mellitus)
Cukrzyca jest zaburzeniem, którego istotą jest nieprawidłowa przemiana glukozy spożytej z pokarmem w energię potrzebną do pracy każdej komórki Twojego organizmu. W prawidłowych warunkach, u zdrowego człowieka, stężenie glukozy w surowicy jest utrzymywane w określonych granicach. Czuwa nad tym hormon zwany insuliną, który produkowany jest w trzustce. Insulina uwalniana jest do krwi po spożyciu pokarmu zawierającego glukozę, gdy jej poziom we krwi się podniesie. Głównym zadaniem insuliny jest umożliwienie przejścia glukozy z krwi do komórki. Cukrzyca rozwija się wtedy, gdy ilość wytwarzanej insuliny jest zbyt mała w stosunku do potrzeb lub gdy jej działanie jest bez efektu. Powoduje to nadmierny wzrost poziomu glukozy w surowicy krwi i wystąpienie różnych objawów.

                                        Postacie cukrzycy:
• Cukrzyca typu 1. (zwana również cukrzycą młodzieńczą lub insulinozależną) rozpoczyna się w młodym wieku, charakteryzuje się bezwzględnym brakiem insuliny, wytwarzanej przez komórki beta znajdujące się w trzustce. Brak komórek beta może być wrodzony lub komórki te mogą zostać zniszczone przez wirus, atak ze strony własnego układu odpornościowego lub przez czynniki chemiczne zawarte w pożywieniu lub lekach; choroba może mieć chwiejny przebieg ze skłonnością do niedocukrzeń i śpiączki.  

• Cukrzyca typu 2. (zwana również cukrzycą dorosłych lub insulinoniezależną) zwykle pojawia się u osób po 40. roku życia, najczęściej otyłych, choć zachorowania na ten typ cukrzycy zdarzają się także wśród dzieci; obserwuje się skłonności rodzinne do jej występowania; przyczyną jest oporność tkanek i narządów obwodowych na insulinę (mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby).

• Cukrzyca ciężarnych jest to typ cukrzycy okresowej, pojawiającej  się w drugiej połowie ciąży, u niektórych, dotychczas niechorujących na cukrzycę kobiet; w większości przypadków poziom glukozy we krwi wraca do normy po porodzie, ale ryzyko rozwoju cukrzycy po kilku miesiącach bądź latach jest u tych kobiet zwiększone.
                       
• Inne typy - genetyczne, wtórne, polekowe, pourazowe, toksyczne, na tle zaburzeń hormonalnych (niezwiązanych z insuliną).